onsdag 22 oktober 2008

La Gendro

Här är det fina slottet som ligger på la Gendronnières ägor, zentemplet som är hjärtat för soto-zen i Europa. Taisen Deshimaru (1914-1982) förde zen till Europa från Japan. Hans mästare var Kodo Sawaki (1880-1965). En annan gren, en blandning av soto- och rinzai, fördes till USA av Philip Kapleau (1912-2004), också under mitten av 1900-talet.

La Gendro ligger i en stor slottspark med enorma cederträd, där kottarna sitter "uppåt" på grenarna i stora populationer, ja de ser ut som små folksamlingar. Det finns naturligtvis en enorm dojo, med plats för flera hundra personer. På senare år har det även tillkommit en mindre vinterdojo. Men det är på somrarna zenutövarna kommer i massor. En liten sjö med roddbåt, som man kan låna, ligger ganska nära skogspuben. Ja, man kan fortsätta att promenera vidare i skogen tills man stöter på landsvägen.

Det hela har stora likheter med en kibbutz, det finns en stor matsal, en liten affär, sjukstuga, systuga och bostadshus nära slottet och de övriga byggnaderna. Man arbetar ju också här, en hel del med odling och skörd.

Munkar, nunnor, boddhisattvor och andra på Kleine Promenade, som det kallas i vilket land man än befinner sig. Det är en liten promenad i naturen, omedelbart efter den tidiga morgonens meditation. Här har de nyss varit och bugat för Deshimaru, som ligger begraven alldeles intill slottet. Magarna kurrar, och de är på väg till matsalen för att äta genmai, grönsakssoppa med ris och tillbehören soja och gomasio, lätt stekta och mortlade sesamfrön blandat med lite salt. Denna frukostmat fick jag "träna" på lite, men ganska snart tyckte jag att det var jättegott. Och man står sig länge på det.

Inga kommentarer: