fredag 5 december 2008

Gy

Fåret i väggen håller på att hoppa ut.

Mellanlandning i Köpenhamn på midsommarafton. Vi var utrustade för detta - sill, potäter och jordgubbar.

Detta är en tämligen okänd by vid foten av Jurabergen, en bit söder om Besancon. Här hyrde vi ett fallfärdigt ruckel en sommar. Det fanns balsamerade spindlar i "Johans rum". De såg onekligen mycket intressanta ut. Johans kyffe förblev tomt, eftersom han aldrig dök upp, av okänd anledning.

Fyra stålspringare - två medförda och två hyrda, med hjälp av vår stapplande men funktionella franska. Ja, detta var en cykelsemester. Varje dag hoppade vi upp på stålhästarna och gav oss iväg i det emellanåt mycket kuperade landskapet. Det var VARMT och vi ville bada, så några gånger cyklade vi två mil till det närmaste badstället, som fanns i Gray. Det var en läskig gråbrun flod som vi svalkade oss i, och vi brydde oss inte om att man inte kunde ana ens en centimeter under vattenytan. Men lite läskigt var det, när vi såg en fisk med en gigantisk cancersvulst på halsen. Det låg ett pappersbruk alldeles intill...

För övrigt kollade vi efter floder på vår karta, och blev besvikna när vi kom fram till "floden". Uttorkad. Men det fanns ungefär fem centimeter vatten, så vi la oss raklånga och "svalkade oss".

Härligt smaskig marsipangrisbakelse. Just här är det förhållandevis mycket vatten i floden - skönt!

Dukat till en härlig supé i vår fina trädgård. Mellan oss och grannarna fanns det ett hönsnät ovanpå en några decimeter hög mur. En gång föll en vettskrämd mus igenom nätet, och ner för muren. Adrenalinet pumpade igång i den arma varelsen, så att den s a s hoppade tillbaka genom glipan som den hade skjutits ut igenom. Det såg intressant och absurt ut.

Kyrkan i Gy...



... och skogskapellet.

Naturligtvis fanns det också ett gulligt slott, med en slottsfru i prickig dress. Hon visade oss runt, och jag minns allra starkast en ljuvlig lindblomsgrön sal...

Man såg det mest hela tiden i de närmaste omgivningarna - dessa jättesnygga takpannemönster. Här på rådhuset i Gray...

... och här i Besancon.

Ja, till Bessan åkte vi när vi ville ha lite liv i luckan. Gy var nog det sömnigaste vi har satt vår fot i, men det störde oss egentligen föga, eftersom vi satt på cykelsadlarna mest hela dagen.

Inga kommentarer: