onsdag 28 januari 2009

Sabre

BKK BCN LJU MAD BRI SYD LKI... flygplatskoderna svischar runt. Jag har bytt från bussresor till flighter, och jag lär mig flygbokningsprogrammet Sabre. Kul, men detaljrikt och många typer av koder. Bakgrunden är alltid blå med vit, gul och ljusblå text, bara versaler - jag tänkte direkt på det där första kodprogrammet som hette Basic. Om man vill söka på en sträcka börjar man så här: 129JANGOTBCN... alltså 29 januari från Göteborg, Landvetter (Säve flygplats har en annan kod) till Barcelona.

GATEWAY OK innebär att det finns mer än en mellanlandningsplats, och att det går att ha olika på ut- och hemresan. FEEDERS är en extrasträcka som "det första flygbolaget" inte spänner över. Det kan t ex vara om man vill ta sig från GOT (ja nu kan ni ju lite) till BRI (Bari, i Apulien), så kan man t ex flyga med SK (SAS) till Rom, men sträckan Rom-Bari blir en FEEDERS, eftersom man får anlita ett italiensk flygbolag för att "sy ihop" sträckan.

Jordklotet är indelat i tre zoner; A, B och C. Om man vill ha STOPOVER, alltså åka till en eller flera platser, och fortsätta resan från en helt annan plats/helt andra platser (om man t ex åker båt, bil eller tåg en sträcka), så blir biljetten dyrare ju fler zongränser man överskrider.

Veckodagarna heter 1, 2, 3... måndag är 1, tisdag 2... men det kunde man ju redan från Bibeln.

Inga kommentarer: