torsdag 19 mars 2009

Tyskland - bara en transportsträcka?

Autobahn var det första ord man lärde sig på tyska, sägs det!?

Tyvärr var det lite ensligt på Busstorget när damen från Tyska turistbyrån började intervjuas. Men efter ett tag slöt en och annan an. Själv kom hon från öst, och nämnde först lite om Stasi; på 70 medborgare fanns det en Stasiövervakare...

-Hur får man en balans? frågade intervjuaren. Mellan det hemska som har skett och detta lite lättare med att t ex ta en Trabitur?

-Man vill säkerligen veta en del om det historiska, samtidigt som man är på semester. På semester vill man inte bara få reda på "det tunga" - då passar det bra att även ha möjlighet att åka på Trabisafari och bo på ostel. Jag anser att man som turist behöver den lite "glättiga" sidan också.

-Vad talar för att man ska semestra i Tyskland?

-Nu i finanskrisens tid semestrar man hellre på närmare håll. Och i Tyskland råder stor konkurrens mellan t ex hotellägare, vilket skapar lägre priser.

Nu kommer vi in på detta med Tyskland och alla jubiléer i år... och nästa. Hela detta år firas, som redan nämnts, 20-årsjubiléet av "der Mauerfall". Nästa år är det 200-årsjubiléet av Oktoberfestivalen. Boka hotell redan i februari, även plats i tält i förväg! Festivalen startar som vanligt i mitten av september och avslutas den 4 oktober. Under festivalen är det enliterssejdlar som gäller, minst! Så öva upp armmusklerna i förväg! (Detta fick jag och min ena bror erfara, som små, att det är jättetungt med en enliterssejdel.) Oktoberfestölet är starkare än vanligt öl - kom också ihåg detta!

Jag hade ju hört om en massa jubiléer i Tyskland i år... jag gick till Martin i Tyska turistbyråns monter: ok, det fanns ytterligare ett; Hamburgs hamn firar 820 år...

Men nästa år... ja då utnämns tre kulturhuvudstäder: Istanbul, Pecs i Ungern och... Ruhrområdet! I Ruhrområdet finns 53 städer/byar och varje plats ska ha varsin kulturvecka. Det blir grejer det!

Inga kommentarer: