torsdag 6 augusti 2009

Gislöv

Tredje övernattningen blev i Gislöv, bara några kilometer från Glimmingehus. Gislövs Stjärna hette det, och var en fotbollsklubb med fotbollsplan precis utanför barackbyggnaden. Vi förstod att vi skulle "hålla oss borta" mellan 19 och 22, eftersom det skulle vara match och sedan skulle en hord tonårskillar springa till duschrummet, som låg vägg i vägg med vårt helspartanska rum, som visserligen var vackert aprikosfärgat, men man hade önskat sig ett aldrig så litet bord, där man hade kunnat ställa sin vattenflaska t ex, som komplement till... endast två sängar.

Vi var nöjda med att "hålla oss borta" på kvällen, eftersom vi ville ta en sväng till Glimmingehus. Tidsmässigt passade det bra; vi hann gå runt och titta lite själva först, sen var det en guidad visning. Efteråt blev det många olika medeltida tävlingslekar; kasta hästsko, kasta (vanlig) sko (liggande på rygg och kastet gjordes med fötterna genom att man först klämde en sko mellan dem), rövkrok... Dra skinn var det roligaste att titta på: med rep markerar man en cirkel, två personer fattar tag i samma skinnbit och sen ska man försöka få motståndaren att hamna utanför ringen. Här var det inte styrka som gällde, utan list och snabba reaktioner.

Dassen.

Tidigare på dagen hade vi sett raps som tröskades. Jag hade inte kunnat gissa det - men den var kolsvart när den sprutade ut. Här är ett rapsfält, där halva rapsstråna är avslagna. De ska eftermogna ett tag innan de tröskas. Jag blev nyfiken på att smaka på rapsen... drog av några baljor och ut trillade en mängd små, kolsvarta, perfekt rundade "gevärskulor". Jag smakade aldrig på dem, de såg inte ut som något man smakar på.



Inga kommentarer: